Ohjaajan kansio
Tervetuloa tutustumaan ohjaajien materiaaliimme!
Ohjaajan kansiossa on tietoa, ideoita ja vinkkejä, joiden avulla voi huomioida monenlaisten nuorten osallisuuden edesauttamisen omassa ohjaustoiminnassaan. Materiaali tuo myös näkemystä ja konkreettisia ajatuksia siihen, miten ohjaaja voi mahdollistaa nuorten omien projektien toteutumisen sekä siihen, miten ryhmä voi toiminnastaan viestiä.
Omassa työssä nuorten kanssa käytettäviä ja sovellettavia harjoituksia löytyy Ohjaajan kansion Harjoituspankista, jonka harjoitukset on jaoteltu ryhmäytymiseen, ryhmän käytännöntoimintaan ja toiminnan päättämiseen liittyviin toiminnallisiin ja osallistaviin harjoituksiin.
Haavoittuvassa elämäntilanteessa olevan nuoren kohtaamiseen ja tukemiseen keskittyvä Mahis-osio jaetaan kaikille Mahis-koulutusten osallistujille.
Alla olevista kuvalinkeistä avautuvat Ohjaajan kansion eri osiot pdf-muodossa.
Materiaalilinkkejä
Alle on koottu materiaaleja ohjaajan työn tueksi.
Ohjaajan taskuopas
Tähän taskuun menevään oppaaseen on koottu muutamia vinkkejä nuorten ryhmän kanssa toimimiseen ja nuorten osallisuuden tukemiseen. Laajemmin samoista teemoista löydät tietoa yllä olevasta Ohjaajan kansio -materiaalista.
Mahis – The Opportunity is in You: Guide for Instructors in English
The guide provides information and tips for including diverse youth in participatory youth work. The material is divided in four sections, each containing ideas for facilitating youths’ projects and supporting young people’s social inclusion. Follow these links to read the different sections: Participatory Guidance, The Youths’ Projects, Communication and Marketing, and Exercise Bank.
Mahiksia kestävästi
Ryhmien käyttöön laadittu opas johdattelee kestävän toiminnan keskusteluihin ja tekoihin. Opas sisältää tietoa, vinkkejä ja pohdintaehdotuksia liikkumiseen, ruokailuun, hankintoihin sekä ryhmän sosiaaliseen turvallisuuteen liittyen. Hyödyllinen teos Mahis-ryhmien toiminnan suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen. Opas on tehty yhdessä Mahis-kumppani Luontoliiton kanssa. (pdf)
Harjoituksia etäkohtaamisiin
Harjoituskokonaisuudesta löydät vinkkejä siihen, miten voit ryhmäsi kanssa kohdata myös etänä. Nappaa teille sopivat palat yhteisiin hetkiinne!
Fragile-Minipakka
Minipakasta löydät maistiaisia Mahiksessa tuotetusta Fragile-harjoituskokonaisuudesta, joka sisältää tunne- ja kehotietoisuutta vahvistavia harjoituksia. Halutessasi voit tulostaa Minipakan kaksipuoleisena.
Fragile harjoitusopas
Oppaasta löytyy harjoituskokonaisuus taidelähtöisistä menetelmistä, joita voi hyödyntää monenlaisten ryhmien kanssa joko yksittäin tai useamman tapaamiskerran kokonaisuutena. Tutustu ja ota nuortesi kanssa tunne- ja kehotietoisuutta vahvistavat menetelmät haltuun.
Mahis-moctailit – ja muita ideoita päihteiden puheeksi ottoon nuorten ryhmissä
Materiaalista löytyy ehdotus nuorten kanssa toteutettavasta Moctail-hetkestä. Se sisältää myös teemoja ja kysymyksiä, joiden kautta voi yhteisen toiminnan lomassa keskustella nuorten kanssa juomakulttuurista ja alkoholinkäytöstä. Lisäksi mukana on myös pari valmista moctail-reseptiä.
Opas nuorten kanssa ideointiin
Materiaali nuorten oman ideoinnin tueksi. Oppaasta löytyy reunaehdot ideapajatoiminnalle sekä esimerkkejä jo toteutetuista ideapajoista.
Puheeksioton tueksi
Materiaali sisältää osiot Päihteet puheeksi ja Työelämä puheeksi, joista löytyy tietoa ja harjoituksia aiheiden käsittelyyn ja keskusteluihin nuorten kanssa.
Projektiopas nuorten kanssa toimiville aikuisille
Tukea ja ideoita projektiryhmää vetävälle aikuiselle.
Nuorten oman toiminnan kehittämisen malli toisen asteen ammatillisten oppilaitosten asuntoloihin
Materiaali on tehty tueksi siihen, miten asuntolatoimintaa voisi kehittää nuorten tarpeista lähtien samalla innostaen nuoria toimintaan. Nuorten aidot tarpeet sekä opiskelijoiden, asuntolan työntekijöiden ja johdon yhteistyö ovat keskiössä mallissa, joka on kehitetty ESR-tuella Amikset asuntoloiden kehittäjinä -hankkeessa.
Nuori tekee, ohjaaja tukee – Opas asuntolaohjaajalle
Opas sisältää hyviä käytäntöjä ja kokemuksia siitä, kuinka nuoria voi auttaa sekä kannustaa tekemään itse ja toimimaan aktiivisesti asuntolassa. Materiaalista saa tukea niin asuntolaohjaajan roolin hahmottamiseen, asuntolan vuoden suunnitteluun, turvallisen ryhmän rakentamiseen kuin nuorten oman toiminnan tukemiseenkin.