Hei nuorten parissa toimiva aikuinen.
Olet nuorille nyt entistäkin tärkeämpi. Haluamme olla tukenasi, kun poikkeuksellisissa oloissa mietit, millä tavoin Mahis-ryhmäsi tai muun nuorten ryhmän kanssa luovisit eteenpäin.
Erityisen tärkeää on pitää nuoriin yhteyttä, vaikka livekohtaamiset eivät olisi mahdollisia. Kokoa siis nuoresi yhteen teille parhaiten soveltuvalla etäyhteydellä, joka voi toteutua esim. ryhmäpuheluna kännykällä, videokeskusteluyhteytenä tai chat-keskusteluna (esim. whatsapp, teams, skype, zoom, discord). Olennaista on olla kuulolla ja ihan vain jutustella, mutta voit ottaa kohtaamisissanne käyttöön myös alla olevat harjoitusideat (Harjoituksia etäkohtaamisiin), jotka on poimittu ja etäkohtaamisiin sopiviksi sovellettu Mahiksen Harjoituspankista.
Harjoitukset ja keskusteluideat on valittu niin, että yhteinen tunnelma ja näkökulmat säilyisivät ajatuksia myönteiseen suuntaan ohjaavina. Syvyyksiä voi kuitenkin joskus olla mahdoton välttää, joten, jos huoli jonkun nuoren kohdalla tapaamisen aikana herää, ota ensin nuoreen kahdenkeskinen keskusteluyhteys tilanteen selvittämiseksi. Hyödynnä tarvittaessa matalalla kynnyksellä ammattiavun verkostoa (etsivä työ, kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja). Apua ja tukea löytyy myös tämän sivun lopussa olevista linkeistä.
Etätapaamiskertojen alussa on hyvä sopia toimintatavoista, jotta turvallinen ilmapiiri sekä yhteys etänä toimii ja säilyy parhaiten. Ohjaajan kannattaa pitää huolta siitä, että tapaamiset alkavat ja loppuvat miellyttävästi ja niin, että jokainen tulee huomioiduksi (esim. jakamalla jokaiselle puheenvuoron tai jokainen voi kirjoittaa ajatuksensa chattiin). Yhdessä on hyvä sopia puheenvuorojen pyytämiskäytännöistä, erityisesti, jos ryhmä on suuri. Etäyhteyskäytäntöjen lisäksi on hyvä ottaa esille luottamuksen ylläpito sekä toisten sanomisten ja kokemusten kunnioitus, jotta ryhmän turvallisuus säilyy. Kuten livetapaamisissa, myös etänä ohjaajan kannattaa muistaa antaa kannustusta ja positiivista palautetta sekä koko ryhmälle että jokaiselle erikseen.
Jokaiseen etätapaamiskertaan olisi hyvä jollain tavalla sisällyttää aloitus-, lopetus- ja fiiliskierrokset, jotka voi toteuttaa joko jakamalla jokaiselle vuorollaan puheenvuoron, kirjoittamalla ajatukset chattiin, tekemällä yhteisen padlet-seinän tai hyödyntämällä esim. kuvakortteja, joiden kuvat ohjaaja laittaa näkyviin joko jaetun näytön kautta kuvakoosteena tai jakamalla linkin kuvasivulle / kuva-alustalle. Tapaamisissa voi myös hyödyntää musiikkia esim. niin, että vuorokerroin jokainen saa valita youtubesta yhdessä kuunneltavaksi biisin, josta voidaan joko keskustella tai vain fiilistellä. Yhteisen toiminnan ideoista voi äänestää esim. mentimeteriä (mentimeter.com) tai padletia (padlet.com) käyttämällä ja pieniä tietovisoja voi järjestää esim. kahootia (kahoot.com) hyödyntäen.
Olennaisinta etäkohtaamisissa on, että ylipäänsä olette ainakin kuuloyhteydessä toisiinne, mutta jos intoa ja tekniikkaa riittää, vain mielikuvitus on rajana sille, miten voitte soveltaen hyödyntää tapaamisissanne erilaisia digialustoja. Nuorilla on näistä paljon kokemuksia, joten ideoikaa käyttö- ja toimintamahdollisuuksia yhdessä.
Verken sivulta löytyy myös kattava listaus erilaisista digimahdollisuuksista, joita voitte ottaa kokeiluun.
Innostavia, viihtyisiä ja mukavia etähetkiä koko ryhmällenne😊!
Harjoituksia etäkohtaamisiin -pdf
Sovella harjoituksia ryhmäsi tarpeisiin, toiveisiin ja mahdollisuuksiin sopiviksi.
VINKIT MAHIS-TUEN HYÖDYNTÄMISEEN ETÄKOHTAAMISISSA löydät täältä
Apua ja tukea nuorille löytyy alla olevista linkeistä:
MLL – Lasten ja nuorten puhelin: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/
MLL Lasten ja nuorten chat: https://www.nuortennetti.fi/…/laste…/lasten-ja-nuorten-chat/
Netari (nuorisotalo netissä) https://www.netari.fi/
Nuorten mielenterveystalo: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx
Mieli – Suomen mielenterveys Ry: https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111
Vertaisryhmä nuorille, joiden vanhempi käyttää alkoholia haitallisesti: https://varjomaailma.fi/varjoryhmat
Sekasin-chat 12-29-vuotiaille nuorille: https://sekasin.fi
SPR – Nuorten turvatalo: https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta
Kuntien ja seurakuntien tarjoamat palvelut niiden omilla sivuilla