030322
Hei Mahis-ohjaaja.
Tilanne maailmalla on nyt huolestuttava. Sota mietityttää niin meitä aikuisia kuin nuoriakin.
Kuinka sinä voit?
Toivottavasti olet päässyt jakamaan tuntemuksiasi ja ajatuksiasi kollegojen tai lähipiirisi muiden aikuisten kanssa. Omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen sekä ahdistavista tunteista irti päästäminen on meille kaikille tärkeää.
Omien tunteiden käsittely helpottaa tunteita herättävästä tilanteesta keskustelua nuorten kanssa. Voit tarjota nuorillesi tilaisuuden kokoontua yhteen juttelemaan, tuntemaan ja ihan vain hengittelemään yhdessä. Keskusteluun voi nostaa nuoria Ukrainan tilanteessa mietityttäviä asioita ja ehkä myös pohtia, ovatko jotkut niistä sellaisia, mihin voisitte jollain tavalla yhdessä vaikuttaa.
Aikuisen on hyvä olla herkkänä tilanteissa, joissa keskustelua ja huolta herää, mutta kaikkia nuoria kriisi tai sen luoma ahdistus ei välttämättä kosketa. Huolettomuuteen, ilon hetkiin ja mukavaan tekemiseen on meillä jokaisella täysi oikeus.
Jos Ukrainan tilanne herättää tarpeen Mahis-ryhmän pikaiseen kokoamiseen, voit jättää Mahis-hakemuksen kevään aikana milloin vain ja teemme siitä päätöksen heti hakemuksen saatuamme.
Voimia ja rauhallista oloa. Pidetään huoli toisistamme.
Tietoa ja menetelmiä turvallisuuden tunteen lisäämiseen ja kriisien käsittelyyn nuorten kanssa löydät täältä:
Fragile-harjoitusopas, tunne- ja kehotietoisuusharjoituksia: https://www.mahis.info/wp-content/uploads/2022/02/nuortenakatemia-fragile-opas-painos-2021-nettiin.pdf
Mahis-harjoituspankki, ryhmän turvallisuuden vahvistamiseen: https://www.mahis.info/wp-content/uploads/2021/02/Mahis-harjoituspankki.pdf
Mieli ry: https://mieli.fi/uutiset/miten-puhun-sodasta-nuoren-kanssa/
MLL: https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapset-ja-media/lapsi-uutistulvassa/
Pelastakaa Lapset: https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kriisitilanteen-kohtaaminen/